Verkko yhdistää – vanhusyhteistyötä digilaitteiden avulla

kurjenmäki

Hämeenkyrössä Yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset ja lukion oppilaskunnan hallitukseen kuuluvat vapaaehtoiset opiskelijat ovat tehneet vanhusyhteistyötä jo vuodesta 2013. Aloitteen toiminnasta teki aikanaan LC-Hämeenkyrö, joka maksoi vanhusyhteistyöhön osallistuville luokille luokkaretkirahastoon korvauksen tehdystä työstä.

Keväällä 2017 Yhteiskoulun digituutoreita ohjaavat opettajat, Anna Uusiniitty ja Maarit Kivistö, kuuntelivat esittelyä valtakunnallisesta LähiVerkko-hankkeesta ja saivat idean hyödyntää näitä taitavia ja aktiivisia digitaalisten laitteiden käyttäjiä myös ikäihmisten kohtaamiseen.

Verkko yhdistää -toiminnan puitteissa Yhteiskoululla toimivat oppilasdigituutorit vierailevat Kurjenmäki-kodilla opastamassa digimaailmaan liittyvien välineiden käytössä. Tavoitteena on tuoda iloa vanhusten arkeen pelien, äänikirjojen, musiikin, ristikoiden, kuvien, tarinoiden, lehtien ym. muodossa.

Välineinä on tarkoitus käyttää tabletteja, läppäreitä ja/tai kännyköitä. Toiminta suunnitellaan yhteistyössä projektia rahoittavan tahon LC-Hämeenkyrön ja Kurjenmäki-kodin hoitohenkilökunnan kanssa. Vierailut vanhusten luona toteutetaan pääsääntöisesti kevään 2018 aikana. LC-Hämeenkyrö hankkii tarvittavat laitteet, tabletit, jotka jäävät projektin päättymisen jälkeen Yhteiskoulun oppilaiden käyttöön.

Vanhusyhteistyö on jo aikaisemmin ollut todella palkitsevaa. Sekä nuoret että vanhukset ovat kokeneet yhteistyön hyödylliseksi. Nuoret ovat saaneet kullanarvoista kokemusta ja tilaisuuden auttaa. Kaikilla ei ole isovanhempia tai sitten he asuvat kaukana. Myös vanhainkotien henkilökunta on ollut tyytyväinen avusta ja virikkeistä.